Рум'яна скоринка, що так апетитно пахне i хрумтить, -- це те, що ми понад усе любимо у курці, хлiбi, м'ясi й рибi, картоплi, пампухах тощо. I саме вона, як з'ясувалося, найбiльше шкодить здоров'ю людей.
Йдеться про високий вмiст у них особливих речовин, що їх науковцi об'єднали пiд абревiатурою AGE. Дiєтологи тепер визначають не лише калорiйнiсть i вмiст жиру в їжi, а й так званий AGE-iндекс.
Що означає цей термiн?
-- Смаженi страви насамперед мають сильну сокогiнну дiю, а шлунковий сiк може дiяти агресивно, особливо якщо в людини є певнi проблеми з органами травлення: гастрит, ерозiя, виразка, -- пояснює головний обласний дiєтолог Зоряна Завада. -- Пiд впливом смаженого цi хвороби "прокидаються" чи посилюються, сигналiзуючи про себе болем, дискомфортом. Тому правило номер один при шлунково-кишкових недугах -- вiдмовитися вiд смаженої їжi.
У нiй закладена, так би мовити, i шкода сповiльненої дiї -- AGE-речовини. Вони утворюються вiд взаємодiї глюкози з бiлками, жирами та нуклеїновими кислотами пiд час термiчної обробки i мiстяться в бiльшостi страв з апетитною рум'яною скоринкою. AGE-речовини накопичуються у стiнках судин, збiльшують їх
жорсткiсть, пришвидшують процеси старiння органiв i систем, органiзму загалом. Ось чому цi речовини сприяють розвитку запальних процесiв, атеросклерозу, гiпертонiї, цукрового дiабету та iнших недуг. Але смачна скоринка небезпечна i для здорових людей, бо вони, не вiдчуваючи миттєвого дискомфорту, недооцiнюють
загрози.
-- Як готувати їжу, щоб шкiдливих речовин у стравах накопичувалося
менше?
-- Наведу приклад: порцiя вареного курчати мiстить лише 12 одиниць AGE, а смаженого -- у п'ять разiв бiльшу дозу. Тому рецепт простий -- взагалi не смажити, а варити, парити, тушкувати, запiкати (легенько, пiсля варiння).
Немає коментарів